Samenwonend

Soms wordt gedacht dat samenwonen gelijk staat aan een geregistreerd partnerschap. Dit is niet het geval! Bij een geregistreerd partnerschap (gelijk aan een huwelijk) gelden wettelijke (verzorgings)regels voor elkaar en bent u erfgenaam van elkaar, bij samenwonen bent u vogelvrij. De wet kent namelijk geen regels voor samenwoners wanneer het gaat om delen van vermogen en pensioen en verzorgingsverplichtingen na einde relatie (alimentatie). En volgens het erfrecht deelt u niet mee in elkaars erfenis.

Heeft u samen een koophuis, heeft u waarschijnlijk de hypotheek zo geregeld dat bij overlijden van één van u beiden de langstlevende in het huis kan blijven wonen. Maar zonder samenlevingscontract of testament bent en blijft u alleen maar eigenaar van een half huis: het deel van uw partner gaat bij overlijden naar zijn/haar familie.

Woont u samen in het huis van één van u beiden dan heeft de niet huurder of woningeigenaar geen rechten bij uit elkaar gaan of overlijden van de partner. Dit zal meestal niet de bedoeling zijn, met name niet als u samen kinderen heeft.

Het opstellen van minimaal een samenlevingscontract en misschien ook wel een testament zal u geruststellen. Hayhoe Familierechtadvies begeleidt u hier graag bij.